2012. június 28., csütörtök

Brokkoli torta



Korábban már ígértem egy nagyon finom brokkoli torta receptet, amit egy barátnőmtől kaptam. Már nagyon sokszor megsütöttem, de minden alkalommal kicsit más lesz. Csak a tészta az amit a pontos recept alapján készítek, a töltelék hozzávalóit nem szoktam pontosan mérni. Legutóbb például kicsit kevesebb brokkolim volt itthon ezért még karikára vágott virslit is adtam a töltelékhez. Általában több tejfölt használok, ilyenkor 2 tojást adok hozzá. A tetejét mindig vastagon megszórom reszelt sajttal.


Hozzávalók:

     A tésztához:
  • 30 dkg liszt
  • 1/2 tasak sütőpor
  • 10 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 1,5-2 dl tejföl
    A töltelékhez:
  • 70 dkg tisztított brokkoli
  • 1 csipet szerecsendió
  • 15 dkg reszelt sajt + a tetejére
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • 1 tojás
A tésztához a lisztet összekeverjük a sütőporral, csipetnyi sóval és összemorzsoljuk a vajjal. Beledolgozzuk a tojássárgáját ( a fehérjét majd a töltelékhez használjuk fel), a tejfölt (annyit, hogy a tészta összeálljon, de ne ragadjon) és összegyúrjuk. Fóliába csomagolva a hűtőben fél órát pihentetjük.
Közben a megtisztított, rózsáira szedett brokkolit, sós vízben 5-8 percig főzzük, majd leszűrjük és alaposan lecsepegtetjük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. Kivajazunk és kilisztezünk egy tortaformát. A tésztát akkorára nyújtjuk, hogy ki tudjuk bélelni vele a formát és pereme is maradjon. Az alját villával megszurkáljuk majd 15 percig elősütjük. A brokkolit elosztjuk a tésztán, sóval, frissen őrölt borssal és szerecsendióval ízesítjük.
A tojást, valamint a tésztából kimaradt fehérjét összekeverjük a tejföllel, hozzáadjuk a reszelt sajtot a petrezselymet, sózzuk, borsozzuk majd a keveréket a brokkolira öntjük. Megszórjuk a tetejét reszelt sajttal majd visszatesszük a sütőbe és kb. 15-20 perc alatt készre sütjük.
Szeletekre vágva tálaljuk.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése