2012. június 16., szombat

Variációk pizzára

Számomra az otthon készített pizza az igazi. A tésztáját anyósom receptje szerint készítem, ami nálunk nagyon bevált. Aki szeretne otthon pizzát sütni, javaslom szerezzen be pizzasütő tepsit. Ez kör alakú, kis lyukakkal az alján. Ebben sokkal finomabb lesz, mint hagyományos tepsiben. Persze a legjobb az lenne, ha kemencében süthetnénk, de az sajnos még nincs.
A feltétek variációja szinte végtelen. Kinek kinek ízlése szerint. Most három félét írok le, ami nálunk a legutóbbi sütésnél készült.
Töltött pizza




Tészta hozzávalók:

1 kg sima liszt
5 dkg élesztő, kevés langyos cukros tejben felfuttatva
6 evőkanál olaj
kevés só,
kb. 6 dl langyos víz

A liszthez hozzáöntöm a felfuttatott élesztőt, a sót és az olajat, majd annyi langyos vízzel gyúrom össze, hogy jól dagasztható legyen. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Ezután kb. duplájára kelesztem, ami általában fél óra. (Ezalatt előkészítem a feltétek hozzávalóit.) Ebből a mennyiségből a pizzasütő tepsiben, 6 kerek pizza készíthető.
A megkelt tésztát 60 egyenlő részre osztom és kinyújtom.

A töltött pizzához a tészta alját megkenem sűrített paradicsommal. Ha szükséges, előtte pici vízzel hígítható, hogy kenhető legyen. Megszórom szárított oreganóval. A tészta egyik felére kerül a töltelék. Szeletelt sonka, vékonyra szeletelt gomba,  és reszelt edami sajt (nálunk a pizzára ez vált be a legjobban). Erre ismét szórok egy kevés oregánót. Mennyiségeket nem írtam, hiszen éppen ez a legjobb a házi készítésű pizzában, mindenki annyi feltéttel készíti, ahogyan szereti. Ezután a tészta másik felét ráhajtom a töltelékre és a szélét összecsavarom, ahogyan a képen is látszik. Tetejét megszórom egy kevés reszelt sajttal és előmelegített sütőben megsütöm. Íme a kész pizza:


A következő változat:

Pizza a tenger gyümölcseivel

Ehhez fagyasztott tenger gyümölcseit használok. Kiolvasztom, majd lecsöpögtetem. A kinyújtott tésztát itt is sűrített paradicsommal kenem meg. Erre teszem a tenger gyümölcseit, majd bőven megszórom reszelt edami sajttal. Oreganóval fűszerezem. Előmelegített sütőben sütöm. Hát nem gyönyörű látvány?



A harmadik általában a gyerekek kedvence:

Hawaii pizza

Ehhez a kinyújtott tésztát tejföllel kenem meg, majd szeletelt sonkát teszek rá. Erre kerül a lecsepegtetett darabolt ananász, majd jó sok reszelt edami sajt. Előmelegített sütőben készre sütöm. Garantáltan hamar el fog fogyni.



Jó étvágyat!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése