2013. február 6., szerda

Fahéjas csiga

Ugye milyen guszta? Ki ne szeretné megkóstolni... Amikor sütöm, az édes fahéj illat betölti az egész lakást. Alig várjuk már, hogy megsüljön. Nagyon nagy előnye, hogy gyorsan édesség, hiszen nem kelt tésztából készül. Egy pohár tejjel, vagy kakaóval valami fantasztikus :-)
Hozzávalók: 

A tésztához:
  • 10 dkg vaj
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 5 dkg cukor
  • 15 dkg joghurt
  • 1,5 dl tej
A töltelékhez:
  • 10 dkg cukor
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj
A kenéshez:
  • 4 evőkanál tejszín
  • 2 evőkanál barna cukor
Előmelegítjük a sütőt 200 fokra és sütőpapírral kibélelünk egy 30x20 cm-es tepsit. Én egy 26 cm-es tortaformában szoktam készíteni.
A tésztához a vajat megolvasztjuk. Egy tálban összekeverjük a lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a cukrot, majd hozzáadjuk a joghurtot, tejet és 3 evőkanál híján a megolvasztott vajat. A tésztát összegyúrjuk. Eléggé lágy tésztát kapunk, de ettől lesz a kész csiga olyan finom és puha. Lisztezett gyúródeszkán 30x20 cm-esre nyújtjuk.
A tésztát megkenjük a maradék 3 evőkanál vajjal, majd egyenletesen rászórjuk a cukorral elkevert fahéjat. A tésztát a hosszabbik oldalánál kezdve szorosan feltekerjük, majd 12 egyforma szeletre vágjuk. Szépen sorban berakjuk őket a tepsibe, majd meglocsoljuk a tejszín és a cukor keverékével. Az eredeti recepttől eltérően én 6 evőkanál tejszínt és 3 evőkanál cukrot szoktam összekeverni, így még finomabb :-). Ahogy ez a finomság sütés közben megkaramellizálódik, hmmmm :-)
20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat!



Forrás: Stahl Judit, Gyors édességek

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése