2013. február 5., kedd

Radetzky rizs

Ez a recept nem más mint egy felturbózott tejberizs. A vaníliás tejberizs, narancslé, a rum és a sárgabaracklekvár együtt, ezt csak szeretni lehet :-). Nagyon régen kaptam ezt a receptet és azonnal beírtam a kedvenceim közé. Érdemes kipróbálni, nagyon finom!
Hozzávalók:
  • 20 dkg rizs
  • 7,5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 6 dkg kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipetnyi só
  • 3 tojássárgája
  • 3 cl rum
  • 1 narancs leve
  • 8 dkg sárgabaracklekvár
A habhoz:
  • 3 tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • szeletelt mandula a tetejére
+ vaj és zsemlemorzsa a formához

A rizst megmossuk és lecsöpögtetjük. A tejet a vajjal, kristálycukorral és a vaníliás cukorral meg egy csipetnyi sóval felmelegítjük, majd a rizst beleöntjük és folyamatos kevergetés mellett, lassú tűzön főzzük, míg magába szívja a tejet.  Egy kicsit hűlni hagyjuk, majd belekeverjük a narancslét, a rumot és a 3 tojássárgáját. A felét kivajazott, zsemlemorzsával megszórt, 20x25 cm-es jénaiba öntjük, megkenjük a sárgabaracklekvárral, majd rákanalazzuk a maradék rizst. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük. Ezalatt a tojásfehérjékből a kétféle cukorral kemény habot verünk. A habot a rizs tetejére simítjuk, megszórhatjuk szeletelt mandulával és a sütőbe visszatéve pár perc alatt készre sütjük.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése