2012. július 12., csütörtök

Kakaós kalács

Számomra ez a kalács az otthon illata:-). Rendszeresen kell sütnöm a családnak. Ezt mindenki imádja. Frissen, kicsit még langyosan, egy pohár hideg tejjel... Ennél kívánni sem lehet finomabbat! Ha valaki még nem kóstolta, szánja rá az időt és süsse meg. Garantálom, hogy nem fogja megbánni. Gyerekek és felnőttek egyaránt szeretni fogják. Az egyetlen probléma nálunk mindig csak az, hogy nagyon hamar elfogy:-)

Hozzávalók:
 
   A tésztához:
  • 60 dkg liszt
  • 6 dkg kristálycukor
  • 1 mokkáskanál só
  • 5 dkg morzsolt élesztő
  • 3 tojás sárgája
  • 3 evőkanál olaj
  • 4 dl langyos tej
  A töltelékhez:
  • 25 dkg Rama 
  • 20 dkg kristálycukor
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
Az élesztőt kevés langyos cukros tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval a liszthez adva összegyúrjuk  a tésztát. A tejet fokozatosan adagoljuk, mert a szükséges mennyiség függ a liszttől. Akkor jó, ha elválik az edény falától. Letakarva, meleg helyen kb. 40 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ezalatt elkészítjük a tölteléket. A szobahőmérsékletű margarint alaposan elkeverjük a cukorral, majd óvatosan hozzáadjuk a szitált kakaóport.
A megkelt tésztát lisztezett gyúródeszkára borítjuk, majd 6 egyforma részre osztjuk. Ezeket egyenként téglalap alakúra nyújtjuk, megkenjük a töltelékkel, majd feltekerjük. A 3-3 rudat hármas fonással összefonjuk, majd az így kapott két kalácsot szilikonos sütőpapírral kibélelt, vagy kivajazott tepsibe tesszük.  Én egy 25x34 cm-es, magasfalú tepsibe szoktam sütni. 15 perc pihentetés után, a tetejét megkenjük egy felvert tojással, majd előmelegített sütőben készre sütjük.

Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése